About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, July 18, 2012

Pasar 101

I hate pasar..sebab nya kena bangun pagi..hihi I am not a morning person ok.. Dulu masa bercinta memang I tak hipokrit cakap tak suka pergi pasar. One thing I love pergi pasar sebab ada tempat makan yang banayk sangat choices. heh

But Allah works mysterious way,I hate pasar but en.suami looooooooooooovvveee going to pasar so much. I rela kena kemas rumah, masak and basuh baju dari pergi pasar. ha macam tu sekali. Kalau pergi Tesco takper. ngade-ngader kan?hahaha

Nak dijadikan cerita, en.suami now 'paksa' me to go to pasar. dia cakap sampai bila takmau belajar nama sayur ikan semua tu. I pun, yela yela jomlah..:p I learned a few things, let share!

Tips I pergi pasar:

1. buat list.
Pergi pasar mmg kena list. Pegi Tesco takdak list tak per. hihihi but being me, apa yg I ingat and nampak jer. But en.suami dia check semua kat dapur dulu and list. hahaha He is that cermat, I ni cemerkap jer..

2. Set time.
I akan set masa, cakap kat en.suami 15 minit jer  tau, make sure semua barang ada. Biasanya I akan pergi beli sayur, en.suami beli ikan daging semua tu. hihihii

3. Beli ikan
I tak tau apa nama ikan-ikan ni..en.suami is the expert one. so, kalau you guys tak tau you tanya jerlah kat orang jual ikan tu. Ada sekali tu, i kena masuk pasar sorang-sorang en.suami malas, dia duk dlm keta jer, dia ckp belajar beli sendiri pfftttt...so, masa tu mommy kat rumah, mommy nak masak kari. In my mind I tau nama ikan yang sedap nak masak kari, and rupa setelah di masak. Rupa sebelum masak I tak tau..hahah I pergi and tunjuk jer kat orang tu, and dia btau nama :p . Kalau nama tu betul i beli, kalau tak i cari len jer..hihihi

tu jer kot..apa tips korang??

Iklan: Siapa nak cari kerja kat USM boleh isi form kat sini. Mana tahu rezeki and ada post yang sesuai dengan korang : http://eregistry.usm.my/hr/eRecruit/eRecruit/position/allActiceAdvertisement.asp


3 comments:

norinaomar said...

saya suka pergi pasar..lagi lagi kalau jumpa sayur yang jarang jumpa macam sulur keladi..kalau pasar ikan lagi best cuma kena singsing kaki seluar lah..

isyk kamu nih!!

Qyla Aqilah said...

aah, kena sinsing kaki seluar...tak suka!!hahhaah kalau pi pasar kat sarawak suka :P sebab bukak malam hahah

cha said...

sejak kawen i tak pnh lg pg pasar yg pagi2 tu. pasar malam selalu hehe. and i klau tak tau ikan apa i tnya org jual tu je haha