About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Tuesday, May 31, 2011

Kita yang muda, janganlah jadi tok-tok...

Seperti yang telah di komen dalam entri Lisa yang tengah bengang baru-baru ni, saya memenag lah teringin sangat nak wat entri bajet ilmiah ni kan..haha
bukan apa, untuk muhasabah diri lah kan...

apa itu tok-tok?
makcik-makcik and nenek lah kan..atau mak nenek lah kan..
hampa tau tak kalau orang utara ni depa panggil tok-tok lah kat orang-orang tua..hihi
tok-tok ni ada dua kategori..baik and tak baik..
macam biasa lah...

mai sembang yang baik punya dulu..

saya rasa saya macam tok-tok sekarang...sebab saya suka barang kemas..hahaha
baru-baru ni saya pi lah kedai emas-tak-ingat-nama lah kat area butterworth nun..
pastu tengok ada cincin belah rotan...
kan masa bertunang hari tu tak dapat sebab size jari saya kecik sangat and cincin tu punya design tak sesuai dengan jari saya..so, memang tak beli..tai bila p kat kedai-emas-tak-ingat-nama ni, banyak kot cincin yang design dia halus mulus munggil macam jari saya...
sempena ulang tahun pertunangan yang nak sampai setahun tak lama lagi, saya akan menghadiahkan diri saya sebentuk cincin emas belah rotan...boleh dak macam tu?haha
ni perangai tok-tok lah ni, suka sangat nak beli barang-barang kemas..tapi ni investment tau..:p

suka sangat cincin macam ni tapi version nipis lah...

yang baik punya saya ada satu ja, yang tak baik saya ada berlambak..

1) kalau p kenduri bertunang atau kahwin pastu mesti tanya kat abang/kakak/adik pengantin tu bila nak kahwin...hampa tolong lah jangan buat macam ni, rimas tau...I did it last week and menyesal T_T
kesian tau kat depa, stress..hampa mesti pernah rasa macam tu kan...so stop it!tanya lah soalan yang enjoy skit macam, abes kenduri tak p tengok wayang ka..rasanya lagi elok dan kurang stress..kan?

2)kalau kawan tu dah kahwin kita pi tanya kat dia bila dia nak mengandung atau dah mengandung ka belum...ni lagi satu soalan sensitip..kalau orang tanya kat hampa camna?pernah baca kat Reen yang siap ada sapa-yang-kurang-hajaq tak tau pi pegang perut dia tanya tak ada baby lagi ka?sentap ok...sorry perkataan kasaq skit...geram ni geram...tak semua orang bercinta sebelum kahwin...my friend bercinta lepas kahwin...sebelum kahwin dating pon sekali dua ja...masa bertunang jumpa dua kali ja tiba-tiba nak ada baby kan?depa tak dan lagi nak kenai hati budi masing-masing..bagi chan lah...

3)suka banding beza kerja kerajaan ka swasta..ni memang tak paham lah pasaipa..kerja halal sudah kan?ni bangga sangat kalau menantu ka anak ka kerja kerajaan tapi duk perlekeh la menantu ka anak ka yang kerja swasta....masing-masing ada pro and cons..

4)tak habis belajaq tak bulih kahwin...ni memang lagi ntah papa..kalau lelaki mampu, bagi p lah kawen kan..dari buat maksiat..satgi bunting tak berlaki jenuh plak kan...nak cari pak sanggup bagai...

lupa dah plak yang lain..ada nak tambah tak?mai nak ulas...ahaha

hampa ada buat tak semua ni??kalau ada baik bertaubat and jangan buat lagi..sebab tandanya hampa dah start nak jadi tok-tok..:p

sekian saja leteran untuk hari ni..haha

nota kaki: sapa kenai Jumie Samsudin?pi lah baca blog dia kalau nak hilang stress and belajaq bahasa utara sebenar...:P hasil penulisan ini banyak dipengaruhi oleh blog beliau sebab duk baca blog dia setiap malam nak bagi khatam...hahah


10 comments:

~ NANA ~ said...

paling x suka org banding2 keje kerajaan & swasta :)

LisaLisut said...

hahah u r funny Q.. takdela bengang.geram je.lol

ooo bab keje swasta kerajaan tu pn sama.apa hal..zmn dlu bole la compare2 kerja.zaman skrg takde makna.masing2 ade pro n cons..haish...

night Q :)

Q said...

Nana~kan?bukan kerja haram pon kalau swasta kn?:p

Lisa~i yang bengang..haha night Lisa!

e k i n ♥ y u s r i said...

biaselah manusia
xleh senang tgk org len senang...
huhuhu

Miss Sunshine said...

perangai tok-tik memang gitu kan.... geram je...

Fariza said...

hi. :)

betul tu. kdg2 mcm2 ckp itu dan ini kan.
x perlulah nk bezakan swasta dan kerajaan.
mcm swasta ini teruk sgt :(
berfikiran positif sahaja kan dlm semua perkara walau pun menyakitkan. hu3

tqahmisdar said...

i like.. hehe

nida-razak said...

setuju ngn nana pasal keje swasta tu, apa salahnya..keje swasta masyuk gak..n part tanya da pregnant ke belum..sama macam kawan nida, kesian kat dia, org dok tanya, stres dia..dia ngn hubby dia bercinta lepas kawin..so,take time..

A.N.A said...

Q:lala tag kamoo...

http://misilala.blogspot.com/2011/06/lovely-blog-award.html

~ mizzAmy ~ said...

satu entri dia balun bahasa utara. nih betul2 lepas geram nie. hehehe..