About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, April 21, 2011

W-day prep: Akad nikah ceremony!pelamin DIY???

Okeh...last week actually dah setel pasal tempat akad nikah...
ermmm...tak buat kat masjid...
outdoor!!yeye..
eh, bukan lah tak nak buat kat masjid, tapi ada beberapa perkara yang telah dibincangkan...
nak tau?
meh nak citer..

first of all, saya berterus terang dengan my dad tak mau buat kat masjid kalau boleh..
sebabnya, tarikh kawen saya jatuh pada tarikh saya dalam keadaan tak suci..huhu
and my mom pon belom menopause lagi..
saya nak semua ahli keluarga saya semua ada bersama saya ketika majlis akad nikah tu..
mula-mula ayah saya termenung jugak lah...tapi beliau hormati...
sebabnya, masjid kat area rumah saya tak ada dewan nikah khas...kalau ada, senang..memnag buat kat masjid semua boleh masuk...kan?
and I have chinese bridesmaid too untuk bawa dulang hantaran..ada hukum yang mengatakan bahawa orang bukan ISlam boleh masuk masjid (salah satu cara berdakwah) ada yang mengatakan tidak boleh...untuk mengelakkan percanggahan pendapat, to be safe buat kat tempat lain...
TAPI DENGAN SYARAT DARI MY DAD..
suasana tempat tu nanti akan ditukarkan seperti dalam masjid..
no meja no kerusi..
semua orang buka kasut...
cuma pelamin jer...
OK Daddy!!!:D

the best thing is, kitoang wat survey untuk majlis akad nikah sesama....kitorang is my dad, my mom and me..
macam lawak pon ada sebab macam2 jenis tempat kitorang tengok including dewan restoran...hahaha
but a big no no lah sebab it sound weird and tangga tinggi sangat..
kesian orang tua-tua...   
padahal memang tak nak kan??haha

akhirnya, jumpa lah satu tempat ni memang best mula-mula ingat mahal tapi murah ja..haha
within budget!!
masalahnya plak, at first i thought nak pakai pelamin yang sama untuk kenduri dan nikah...
tukar kerusi jer...tapi sekarang memandangkan 2 tempat berbeza, kena cari pulak pelamin nikah..
untuk save budget ingat nak DIY jer..
tapi mampukah??
tengah tunggu adik-adik balik untuk bincang bersama-sama sebab nak buat fresh flower..huhuh

korang rasa macam mana?
seriously im not a creative person...but my mom and younger sister sangat creative..
I just don't want to burden them lah..fresh flower kot..
kalau nak upah, bajet memang dah lari tak larat nak kejar dah...huhu
and the design yang i very much like is this


yang Elyana punya....hihi
dewan tu besar gini ler...
tak yah panel-panel tu..
kusi nikah dah ada (pakej sekali dengan kenduri)..
design-desing tepi tu buh bunga skit-skit je..hihi (skit ker??;p)
leh tak DIY????

nota kaki: Bridemaid, bapa pengantin semua dah tempah baju...pengantin ni tak ada masa nak tempah..huhuuhu

7 comments:

Miss Sunshine said...

kalau org kreatif.. ape2 pun boleh DIY.. =)

lovelyadibah said...

wah!!bestnyer!!:)

tqahmisdar said...

wah! meletup gitu.. hehe

lind said...

caiyokk2

LisaLisut said...

bestnye...u byk org tolong n involve.i..haish..belasah la labu.asl aku nikah haha

Cik Puan Syafa said...

waaaaah dear mesti bestnya! if need my help let me know ^__^

amy fahmi said...

DIY pelamin? bestnyeeee kalau sy pun kreatif..sobss