About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, December 8, 2010

Potong bajet sana sini - we've made it on hantarans hunting!!!

Last Monday was seriously a busy and tiring day for both of us..
Try to settle at least few things on wed prep was very challenging..
Alhamdulillah, target reached!
hhihihihihihi

remember previous post, the one that I wrote about cutting our budget on hantarans??
yep, WE'VE MADE IT!!
yey
Obviously, fighting is in between before the decision made..
we revised the pros and cons and think about future investment too...
I throw tantrums a few times and so does he...
macam aku jer lah sorang boleh throw tantrums kan T_T
and the next thing we realized, we're taking turns on throwing tantrums when budget topics comes up..hahahaha

Woke up early in the morning, pakai baju cantik-cantik and off we went to settle stuffs..

First: Servis kereta
I'm not going to talk about car service here but more to what were we achieved while waiting for the car to be service.hihihihi 
luckily, beside the service center ada kedai perabot..
so, idea for wardrobe and bedroom set sort of decided..
and we surveyed for new tiles too...
and not much argument here..hihihi

Second: House hunting
Make the story short, dunno if we want to buy a house now or later...

Third: Ring hunting
Purpose of ring hunting because my bangle for batal air sembahyang ceremony is done..
resized according to my wrist size..
santek..hihihi tak sabar pulak nak pakai..
so, my head is spinning for his ring..
we choose Diamond Platinum after a few months survey..
dah letak deposit untuk booked and reserved..YeYe
need to decide nak engrave apa kat cincin bila bayar penuh nanti..
 just need to confirm the size 3 months before the wedding date..
Kat sini banyak sangat pengurangan bajet telah dilakukan..
so, lebihan bajet guna untuk future investment..
lega...:D

Tips: 1) kalau beli cincin, make sure cek balik size sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum kahwin. Terutamanya apabila anda atau pasangan sering melakukan kerja berat yang boleh menyumbang kepada perubahan saiz jari. Fakta ini benar dan disaran kan oleh SA kami. 
2) Kalau tak yakin untuk simpan barang kemas yang dibeli untuk majlis kahwin di rumah, anda boleh request untuk simpan di kedai. Tak menjadi masalah, yang penting harus bertanya. My bangle is fully paid and we kept it at the store sebab tak berapa yakin nak simpan kat rumah. Simpan resit elok-elok jer..hihih


Fourth: Watch hunting 
I specifically don't have any desired watch..
so, I searched watch according to budget and it really help me a lot..and again, Alhamdullilah I made it!
so, kalau tak ada barang yang betul-betul berkenan, just cari jer ikut bajet. Insyaallah, akan jadi berkenan..hihih 
and I choose the watch for him since he is the one who being so rambang mata..
different color and design from jam tunang and he couldn't be more happier..
just that simple to pleased him..
we saved budget a lot here..
why?
because we purchased from the same brand with discount and they gave us extra discount...
 paid for deposit only..
will pay full when we want to bring it home...
which is months from now..
yerp...months, not year anymore..:)

Tips: If u want to buy watch and only using it after 6 months as a hantaran, don't pay full..
normally, watch have warranty, and the warranty started once you paid full..
just paid enough to book and reserves and only pay full maybe 2 weeks before the wedding date..
You'll have your watch and the warranty is longer actually...hihihihi

So, that is the achievement for last Monday..
we surveyed for bags and shoes and gadgets too but decided to hold..
bags shoes and gadgets have their own season and different collection through out the year
Bags and shoes on February (CNY sale), gadgets on June (mid year sale)..
 till the next entry... :)

nota kaki: barang hantaran jer dah pening. barang kenduri nanti tak tau lah macam mana...T_T at least barang hantaran untuk diri sendiri...kenduri nanti banyak pihak nak diambil kira..

8 comments:

LisaLisut said...

WOWWEEE bestnye dh start beli hantaran. i br nk start once gaji 20hb ni.masih YES lagi kan.hihi.bagus tips2 u.mmg berguna.i tot kan beli jam takde deposit2,kene byr time tu jugak.tatau la pulak bole letak deposit.cincin pun sme.i tot kene beli dan2 tu jugak.serius tatau weyyyyyyyyy*wimp*

yahoo.thanks for ur tips:)

Q said...

Lisa: memang boleh simpan kat kedai..Tunang I yang tny semua tu..sbb dier tak yakin nak simpan kat umah lama2..hihihi yang penting kena rajin bertanya...gud luck ok??;) just make sure deposit is enough to reserved...hihi

Norhayati Rostam said...

Adoih..
Jelesnye orang lain dah start beli barang hantaran.
I ni bile la boleh mula.
Tengah tunggu lampu hijau je ni.

CikSyafa said...

yippey...Q dah start membelah beli ^__^

Q said...

Norhayati~ masanya akan tiba..sabar ok??^_^

Syafa~~~yeye!!

iedayah said...

wah..byk gk da settle ea dear..i lg 3minggu..cincin xbli lagi..hahahahaha..cuak mode on..

Q said...

Iedayah~ YES masih on..sempat lagi..hihihi

ainnazari said...

i pn dh settle beli smua barang hantaran sbb malas dh nak fkr lepas ni..huhuhu