About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, December 3, 2010

Potong bajet sana sini

Saya bukan anak Dato' or Tan Sri..
dan saya pon masuh belum belajar so stop dreaming about ridiculous grand wedding!!ahahahha 
reminder setelah membaca blog si kecil...thanks a lot..

Finally, saya dah jumpa cara nak cut bajet kawen..
mana yang boleh cut, kita cut ajer..
cuma bab makan and tetamu payah skit nak cut..

Sebelum ni saya dah buat list hantaran, of kos lah nak hantaran yang mahal-mahal..
ni semua sebab rasukan kawan  saya..kawan, bab ni kamu memang jahat walaupon kamu tu kawan baik saya..haha
beliau telah membisikkan di hati nurani saya, bahawa kahwin hanya sekali (insyaallah and amiiiin) so apa lagi, bantai ler barang hantaran mahal-mahal...
saya yang naive ceh naive pon terus bersetuju dengan kata-kata beliau..
hati perempuan, mudah terpujuk dengan kata-kata sebegitu, barang grand and mahal, korang tak nak ker??
eeeeeeeee, jangan tipu ok??hahahha

dan seorang perempuan itu adalah salah satu kelemahan bagi lelaki,
apa lagi, saya pon membisikkan perkara yang sama kepada en.tunang..
well, of kos berjaya..
and we lived happily ever after..
hahahha aper ingat cerita dongeng!!!

BUT, 
Alhamdulillah, bisikan tu tak lama..bagai ditiup angin bayu jer..hahah
dan saya dengan jayanya bertekad untuk CUT BAJET BARANG HANTARAN...
insert emoticon nangis disini..T_T
so, here are the rational..

first, barang hantaran tu i defined as the things that my partner and I will use after kahwin..
not to be keep in a safety box kan??
so, kalau guna selalu, nanti habis and buruk jugak and rosak jugak and you'll buy a new one...kan??
so, why bother to buy expensive thing yang sooner or later kita akan letak dalam stor aje..kan??
cerita lain kalau kita mampu..;)
even kalau nak buy LV handbag as hantaran, I don't think I'll used that LV forever...
maybe orang cakap, LV tu...and i'll reply so?
I know myself very well..

Maybe in a term of unique hantaran, kita boleh beli brand yang jarang dibeli..
but, within budget or less than budget..
buy hantaran stuff during sale...
heaven I tell u...;)

Lately, we keep advised each other..
and we'll go through the list all over again..
maybe start buying a few things..
and save as much as possible..

and I'll cut bajet for kad kawen too..
so, no fancy kad kawen for us..
just simple one with clear map..
yang penting niat tu nak menjemput semua yang datang..
and seriously, cut bajet on kad kawin can save u a lot...
 maybe akan buat 2 jenis kad..
kad untuk jemput jiran tetangga and kad yang nak jemput kawan-kawan yang jauh dan sedara mara di semenanjung..
Bajet untuk majlis di Sarawak masih blur....huhuhu T_T

BAJET MAKANAN JER TAK BOLEH POTONG...KAN?
hihihihihhi


7 comments:

Ciksue said...

hehe..betul2..perempuan mana tak suka barang2 mahal kan..
sue pun mcm tu,beli berpada,sesuai dgn budget,always kena ingat kan diri,hehe

si kecil said...

save! save! bukan tak kawin x de beg LV! hahaha..

cha said...

haha tau takpe.kita msti nak gak brg2 branded ni kn bukanla yg terlalu mahal cam LV tu tp bolehla haha.i skrg dlm proses pujuk encik tunang nk photpgrapher yg i suka sgt.tgh buat ayat kesian :p

http://whitewallsofhermind.blogspot.com/

Aya said...

haa.. betul2, bab makan je susah nak cut bajet. huhu.. xperlaa, samelaa kite. hantaran kawen ni byk cut cost banding ngn masa tunang dulu. kali nie bg brg simple2 je :)

Fatin Fairuz said...

Hehe..betol-betol..kene bajet betol-betol la..sebab kite bukan anak org kaya yang dpt sponsor ke ape ke..But not to deny tang gurls memang suke barang mahal-mahal kn..hehe

anaztasias aira said...

makanan memg xleh potong sebab kita meraikan tetamu heheh xleh wat apa =)

FiLzaH swEet.. =P said...

kak.. saye xde hantaran time kawin.. sbb dh bantai bli brg hntrn time tunang ari tuh. so ble time kawin nanti,xpyh nak pk dh psl brg hntrn. hehe.. tggal jln lenggang ar dgn hubby =P