About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Tuesday, October 19, 2010

Cerita selepas kahwin

Ehem..
sepatutnya lepas kahwin baru boleh tulis entri macam ni tapi nak tulis jugak sebelum kahwin..
faktor sekeliling lah ni..
(pandang semua orang sekeliling..korang punya pasal lah kena tulis entri ni tau)

2 perkara jer...
perkara pertama: perkahwinan dan anak
ok..faham..ramai yang kawen ni mesti nak anak kan...sebagai penyeri rumah tangga, penghibur dikala begaduh dengan pasangan, menyambung keturunan and banyak lagi lah..anak pon salah satu rezeki yang Allah bagi pada kita kan..tak kisah lah cepat atau lamabat, kalau dah ditentukan Ilahi, kita akan dapat anak, akan dapatlah jugak even after 10 tahun pon...

so, sedar tak sedar isu anak ni kadang-kadang isu sensitip bagi sesetengah pihak...
ok..tak paham kenapa aku buat ayat skema dalam entri ni...T_T
kalau kita sedar kan, pas kawen jer sebulan dua mesti orang sekeliling (pandang semua orang lagi) mesti tanya "dah ada isi ke??" or "dah stat mengidam ker" and a few similar question lah..kan??
bila mendapat jawapan yang negatip mula lah gosip-gosip liar akan disampaikan dari mulut ke mulut and akhirnya satu Malaysia tau..ni masalah "normal" bagi rakyat kita...jom bincang kenapa pengantin baru tu tak mengandung lagi....

first, hellooooooooo...baru kawen sebulan dua kot!!!bagi lah can nak bulan madu hidup berdua lama sikit kan...kita tak tau apa masalah mereka so tak pyh masuk campur...biasanya kalau dah mengandung tak pyh tanya, depa akan announce sendiri..."in a few months i'll be a mommy" dengn muka berseri-seri...kan??
sebabkan isu ni lah, one of my fren lepas kahwen 2 minggu stress...i tnya kenapa stress..dia jawab sebab tak mengandung lagi....T_T..kesian tak??sekarang nk jadi mommy dah...good for you..

secondly, tak semua perempuan atau lelaki tu mampu memberi zuriat (dalam masa terdekat)..tambah-tambah kalau diorang tu ada penyakit yang kita tak tau...yang nie i tak nak elaborate panjang-panjang..pikirlah sendiri..kalau ada yang komen bg pendapat, i akan copy paste letak kat entri ni...

I tulis ni bukan nak mengutuk or mngondem saper-saper..i nak share dengan semua and ingatkan diri kita..manusia ni mudah lupa... 

perkara kedua: masa bersama pasangan selepas kahwin
one shirt conversation with my SV whom daughter will getting married next year..i tanya dia.."U nak cucu cepat ker??" and he said.."I want my daughter and her husband to spend their time as a wife and husband first..grandchildren can come later..time as couple is different before and after married..focus on ur partner first, get know each other and then welcome ur child the family..this is advised for u too..." he smile and I rest my case...

2 comments:

Queen4ADay said...

true...
tambah2 kalo kawen n kite br mule nk hidup..
at least giv time to urself first before u decided nk jage org baru..bkn jage je..besarkan nk jadikan org.so better la kite menjadi org dulu n like u said spend quality time with our dearest. But then again, if Allah dh bg cepat, kite terime je dgn hati terbuka..
I also got so many negative comments when i told them for the baby to wait. And guess what, d negative comments usually came out from those who got bunting pelamin.
I think we malay should throw away the idea of 'must pregnant immediately after married'.sigh..

iedayah said...

betul tu dear..xkawen tnye bl nk kawen,da kawen tnye da pregnant ke blum..haish..rimas lor kn