About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, January 3, 2013

Personal insurans vs company insurans

Most people yang kerja private mesti ada company insurans kan? Cek tau ada ker tak.. Kena tahu..

Biasa kalau approach pekerja sektor swasta (chewah) semua tak mau amik sebab dah ada insurans company. Ok, ni for short term planning lah orang kata. Kita kerja kat company tu, so company cover. Kalau lagi 10 tahun kita dah tak kerja kat situ macam mana? By that time nak amik insurance mesti dah mahal kan? sebab apa mahal, sebab umur meningkat, bila umur meningkat, premium bayar bulan-bulan pun tinggi :) kan?

Lagi satu, bila ada insurans company ni, kena tahu jugak, berapa jumlah yang kita boleh claimed? Apa yang kita boleh claimed, bila kita boleh claimed?

Ada setengah company, dia hanya cover bila terjadi kemalangan kat tempat kerja sahaja atau waktu bekerja. After office hour tu, you are on your own. My friend, company cover masa waktu dia pergi kerja dan waktu balik kerja sahaja. Time kerja claimed SOCSO (betul ker eja ni?hahaha) katanya. Eh, claimed SOCSO senang ker susah?

One more, berapa limit yang boleh claimed? Customer member agent I dia cakap, ada satu kes di mana company hanya cover RM15k. Lepas tu kawan dia injured/accident kena medical bill RM12k. Supposed cukup lah untuk company bayar kan? Out of sudden, company hanya bagi claimed RM5k sahaja sebab ada terms and condition. Ha, lagi RM7k kena bayar sendiri -_-". Kalau kita memang ada duit tak perlah, bagi yang tiada??

For personal insurans ni penting ada sebab ni lah jaminan kita. Kenapa jaminan, sebab sekarang dah banyak insurans especially medical card dah ada dalam bentuk saving. So, Saving with benefits. Medical bill company tanggung, duit saving pun ada kan?

Tak rugi amik personal insurans, u are covered all the time. Bukan masa-masa tertentu sahaja. Kalau ambil insurans masa muda lagi untung. Premium masih mampu bayar dan secara tak langsung kita ada saving for future.

So ladies, ha, time to belek ur company policy plaks!! :)

email me for any inquiry : qyla86@gmail.com
msg or whatsapp only 019-4756901

Siapa-siapa yang duk Penang, nak saya reviewkan policy u guys pon boleh. Percuma!
Next week Insyaallah I'll be in Perak.
Hujung bulan di KL :)

No comments: