About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, July 12, 2012

Tak boleh tidur sekali lepas akad nikah

Itulah yang terjadi pada diriku ini...hihihi 
WHY???

Orang tua - tua tak bagi...
depa cakap bagi lah lepas habis majlis..
baru seri tak hilang..
yer adik-adik ku yang membaca :p
korang?

first of all, malu-malu pun ada..
aiyoooo malu ler kan..
tapi dah sah takper le kan..
but for my side, my nenek ler concerned the most pasal benda-benda ni..
but its not a big deal pun for us, reasonnya, mana ada bilik pengantin yang di dekor cantik-cantik kat rumah I..
tapi kat rumah kami sekarang ni, en.suami dah siapkan bilik pengantin which i didn't know about :( with all the fresh flowers and nice deco..simple lah untuk lelaki kan..

and since a lot of family from en.suami side baru sampai hari akad nikah, it is a wise decision to let him stay with them untuk explain apa nak jadi esoknya hari bersanding..
tapi kitorang sneak out jugak malam tu..bertiga!!! :p 

bukti..hihihi

Actually, my nenek tak cakap pun, tapi dia just tanya with her very concerned face..
faham-faham sendiri ler...
and then I told en.suami and dia cakap takper pun, dia pun banyak benda nak setel dengan family dia..

Esok pagi-pagi after Subuh he picked me up and balik rumah kami sekarang ni untuk ambik a few things..
and i was sooooooooooooooooo surprised and menyesal giler tak balik malam semalam tu :p
sebab apa menyesal, sebab malam lepas sanding we all dapat suite kat Hotel tu, so next day baru dapat merasa tidur rumah sendiri...hhihihi

Alhamdulillah bunga tak layu :p

Ditakdirkan Allah majlis saya berturut-turut..

Ada kawan saya, nenek dia tak bagi jugak...
beza majlis 3 bulan!!!hahahha 
tapi ayah kawan saya dia cakap mana ada pakai benda-benda macam tu...
dah sah nikah buat lah apa nak buat.. 

and do you guys know istilah nikah gantung tak wujud???


13 comments:

cha said...

Ikutkan mane bole lepas nikah tak kasik tdo sama. Sampai 3 bulan plak tu agak2la. Kn ada kes suami meninggal tak smpat tdo sama sbb kes gantung. Mcm family i xde pegang sgt pd adat2 ni. Tp kes i hr tu i dgn kazaa tido sekatil lepas kenduri belah lelaki. Huhu

Cik Tqah said...

hohohoho.. rsnye penah degar..tp slalu kalau akad nikah after tu xdela tido skali terus sbb sok tu kenduri kann

Anis_Apis said...

my fiance pun dah diwarning dgn mak dia...xbleh tidur sama after nikah...ktorg ikut sajo..ihihi. alasannya takut seri hilang

LisaLisut said...

mmg xwujud pn. bak kata husband i apahal pulakk. dh nikah suka hati la laki dia nk buat apa dgn bini dia dh sah. its just org tua dlu2 kononnya kata xmanis mcm xnyempat benor nk belasah isteri kakakakakaka.husband i ckp je tp dia pn lps akad nikah kene balik homestay n stay dgn famly dia.kekeke.

mizzy amalina said...

Me too!!Lepas nikah hubby balik homestay yg family dia duduk.sebab malu dgn sedara-mara.hehehe.esoknya lepas sanding br hubby stay umah parents i..
tapi xdela tggu sampai lepas bertandang pun.sebab beza majlis i dengan bertandang sebulan tuuuu...hehehe.. :)

norinaomar said...

mengarutlah nikah gantung tu..
zaman sekarang ada lagi ke?

cc said...

org melayu je y pandai2 buat istilah tu. dalam agama langsung takda sebut. dah sah menikah, tak kasi suami isteri bersama kan itu berdosa?

susah jugak kalau org lama yg terlalu pegang adat mcm ni. dah tak boleh nak beza mana adat mana tuntutan agama. harap2 generasi sekarang nilah yg akan ubah semua amalan karut tu.

btw, HAI :)

Hunny Kitty said...

kalao ikoot Islam rasanya tak salah pun...

choclairissa@intan marliana said...

hehe bile suami isteri sudah sah..sepatutnye terserah pd pasangan tu nk tdo sekali ke x..yg penting takde sape yg kecil hati lagi2 si suami..adat tu boleh ikut asalkan yg wajib tu didahulukan dulu kot..hehe :)

kisah hati said...

memang sah dan confirm takda pun istilah nikah gantung dlm islam. smua ni adat dan kepercayaan nenek moyang dan adalah wajib bagi seorang perempuan yang bergelar isteri tidak meninggalkan tempat tidur suaminya. kalau suami redha tak pa. tapi kalau terpaksa redha ats permintaan pihak isteri, takut dilaknat sepanjang malam.wallahualam

Jyah said...

i pun kena jugak mcm tu. My mum x bagi sbb jarak majlis antara rumah i dgn rumah husband i 1 month. Tapi husband i mmg tentang habis-habisan la since kiteorg mmg dah sah and dia nk i tggl juga dgn dia. and lastly my mum xleh nk ckp ape dah. But i still ulang alik antara my home dgn his home sbb xnk dua2 masam muka. Lega skrg dah setlle. Fuhh.

miss Z said...

syira xpernah nak follow kalau adat2 yg menyusahkan ni. ad jugak tanye my mom aritu, die ckp dah nikah, ikut suke lah nak tido skali ke x lpas majlis nikah tu. xsalah pun... hehe...

tp ade jugak membe aritu nikah dulu. nikah gantung lah kirenye. parents in law xbg slalu jmpe. tdo same lagi la xboleh. suh tgu lpas majlis settle. majlis pulak ujung thn baru nak buat. kesian btl kat membe tu. tp diorang curi2 gak berjalan n honeymoon sesame tu. hope die xdla ikut sgt ckp in laws yg terlampau ikut adat n menyusahkan. mcm belum kawin pulak membe tu pdhal dah sah kot... huhu...

puan azie said...

mcm aku dlu kami laki bini plak yg malu nk tdo sm2..tkot org ckp x nyempat2..last2 mak n ayah aku tny awat laki hg xmai...pa lg tros col soh dia mai hahaha