About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Saturday, June 16, 2012

Tarikh kenduri dan period cyle

Pernah dengar tak ada orang cakap lebih afdhal pilih tarikh kenduri time gadis yang nak kahwin tu tengah  masa subur?
pernah tak?
I pernah..:)

kenapa?
supaya pasangan cepat dikurniakan zuriat..
ha...so korang yang  belum kahwin tu kira dah time tu subur ker tak??:p

a few friends was complaining, baru jer kahwin terus mengandung..
T_T
anak tu rezeki..
I malas nak cakap, sebab budak sains..nak jer sekeh..:p
tapi budak sains ker bukan budak sains ker, we should know our period cycle..
kalau jenis period tak stabil macam mana plak?
boleh try herba maharani kat atas tu untuk betulkan balik period :p

I think every woman/girl mesti tau kan bila time nak period..
kalau tak kira pun macam I, tanda-tanda tu mesti ada..
sore breast, cramp stomach, jerawat, mood swing etc..

this is contoh period cycle..

As for me, i know when is my subur time..
as i am planning my pregnancy, I avoid lah guna cara apa yang patut naturally..
so, no pill for me..
because I believe if Allah ready to give me the babies, Dia akan bagi jugak kan..
but for now seriously tak boleh sebab I can feel my operation wound kt dalam tak baik lagi

ha, kembali kepada tajuk asal, korang tau tak bila waktu subur korang??
now dah canggih kan, kat hp sekrang ada apps untuk kita rekod kita punya period cycle..
I cukup geram kalau dengar orang mengandung yang tak leh terima mengandung awal tu, cakap tak ready lah, belanja untuk baby mahal lah apa lah...
kita memnag merancang, and Tuhan yang menentukan, tapi merancang kena tau caranya..

yang tak sabar-sabar nak ngandung, kira-kira apa yang patut, kalau rezeki bunting pelamin, memang seronok kan..:) 

dah tu jer nak bebel petang ni..
ada lagi bab-bab ngandung ni nak share, tapi next entry plaks..:)
and I am serious about betulkan period cycle tu boleh try herba maharani..:) 

till then..:)





semua ni below RM250..
while stock last...
nak buat seluaq tu jadi kain pun boleh..:)

qyla86@gmail.com


7 comments:

Reen Tart Nenas said...

thanks for sharinggg. Saye plak x sabo2 nak anak nie

Qyla Aqilah said...

@reen- boleh ler try herba tu kalau nak..:)

Diyana said...

hehe
saya pun merancang tarikh kawen dekat2 waktu subur..
insya-Allah (^_^)

Reen Tart Nenas said...

qyla, cuma saye takdemasalh period tak teratur pun. untuk period mmg normal. ada utk benefits lain?

Qyla Aqilah said...

Reen~ antara benefit lain menguatkan ovari dan rahim..:)mengatifkan hormonhormon seks untuk perempuan..i dunno if it will help or not, kalau ikut scientifik, ada kaitan jugak..:)

Qyla Aqilah said...

Diyana--nk baby cepat eh??hihi gud luck ok..semoga Allah murahkan rezeki....;)

Diyana said...

insya-Allah kalau Allah nak bg rezeki awal...
suka sgt ngn baby... mesti best klu anak sendiri kan..