About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, June 18, 2012

Nak mengandung bila ha?

Hukum merancang anak  dan menyusun keluarga adalah HARUS.bukannya HARAM.

Merancang anak atau menyusun keluarga (Tanzim al-Usrah) adalah harus. Di zaman nabi s.a.w ada sahabat yang menggunakan kaedah azal iaitu suami melepaskan mani di luar rahim tetapi keadaan tersebut dibenarkan sekiranya mendapat kerelaan isteri.

TANZIM AL-USRAH ( تنظيم الاأسرة ) : Ertinya : Merancang Keluarga , seperti dengan cara berjimak dengan isteri pada tarikh dan masa yang tertentu , ataupun dengan cara selainnya dengan tujuan untuk menyusun jadual kehamilan mengikut kehendak sepasang suami – isteri . Nama lain bagi Tanzim Al-Usrah ini ialah “ Tanzim An-Nasal “ ( النسل تنظيم ) yang bererti : Merancang Kelahiran . Ianya dilakukan menurut tempoh tertentu , bukannya secara kekal. 
Walaupun Islam sememangnya mahukan umat yang ramai akan tetapi di dalam beberapa ketika, dibenarkan bagi sepasang suami-isteri itu untuk merancang keluarganya iaitu dengan menggunakan sistem di atas. 


Semua adalah copy paste dari blog ni..
korang pi baca ok?:)


not well lerrrrr...
both me and en.suami down with fever 


http://whenheproposedisaidyes.blogspot.com/2012/04/merancang-anak-2.html#comment-form


4 comments:

anaztasias nora aira said...

saya tak merancang tapi xde rezeki lagi nak wat camne kan

norinaomar said...

trylah cari air kelapa..minum honey n lemon as well..

cha said...

i tak paham jenis org yg kata tak baik plan ni erghhh

Qyla Aqilah said...

Nora~betul..berusaha!:)

Noi~thank you..tengah minum and mkn mcm2 ubat dah ni

Cha~i pun tak phm jugak kenapa diorang tak paham..hihih