About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, June 21, 2012

Kalau nak tunggu 'kalau'

'Kalau kurus, baru nak pakai dress'
kalau tak kurus-kurus macam mana?
kalau dah genetik tu bukan genetik kurus macam mana?
alamatnya memang tak merasa lah pakai dress sampai ke tua..

'kalau kulit dah putih, baru nak pakai baju cerah'
kalau tak putih-putih?
kalau baru nak putih satgi hitam balik macam mana?
tak merasalah pakai baju cerah sampai bila-bila..

'kalau dah ada duit berkepok-kepok dalam bank, baru nak pi melancong'
kalau duit tu ada tapi tak berkepok-kepok ha dudukalah kat situ sampai tua kan?

gitu...

ni lah antara persepsi masyarakat kita..
selalunya part material ni lah..
as for me, memnag wrong sangat mindset macam ni..
kadang-kadang kita kena pejam mata ja..
just do it!!
tapi berpada-pada lah kan..

contoh, kalau nak pi melancong nak kena tunggu duit berkepok-kepok..
boleh jer kan kalau nak pi melancong secara bajet..
luar atau dalam negeri..
melancong jugak..kan?

selalu kalau sekarang, kalau aku jumpa lelaki muda kaya jutawan anak dato baru  nak kahwin...
kalau tak jumpa?
ha, kemaruk laki orang pulak nanti..

kalau ada duit, baru nak pakai baju mahai..
kalau ada kereta cantik, baru nak bawak pusing satu Melesia..
kalau tu, kalau ni..
sampai bila pun tak habis kan..

TAPI,
berpada lah..jangan men nak berlagak sebab tak nak tunggu kalau kan?
berpada-pada...
ni duk peringat diri sendiri jugak..:)

and my mom selalu pesan, tak baik sebenarnya sebut 'kalau'..
sebabnya kita macam mempersoalkan apa yang terjadi..
contohnya, 'kalau aku tak suruh dia pi beli kicap, mesti dia tak eksiden'..
ha contoh..
gantilah kalau tu dengan perkataan 'ditakdirkan Allah'..
lebih enak didengar...

apa aku merepek aku pun tak tau..
hahhaha :p



4 comments:

norinaomar said...

sama jugak dengan perkataan nasib baik..ada kawan ustazah pesan jangan selalu guna nasib baik..saya pulak tak jumpa perkataan yang sesuai, kadang2 guna perkataan Alhamdulillah, kebanyakan masa guna mujur.Sampai kena gelak dengan Mr J sebab jarang dia jumpa org guna pekataan mujur, hihihi.

Rahmah said...

cik mah sokong...ade btol kata2 tu...

Dhya Surya said...

tu la dia...apabila dah jadi kebiasaan dalam percakapan....
macam2 ayat akan digunakan...
jom same2 kita perbetulkan...^_^

LisaLisut said...

betul..ustaz kt skolah i dlu ckp tak boleh kata "kalau" sbb mcm tak terima takdir/qada qadar. huhu.