About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Tuesday, August 23, 2011

Beli barang kemas untuk kahwin even tak ada calon suami/isteri!

eh..emas naik lagi yer?
jangan tunggu lama-lama..beli jer lah sekarang..kalau yang kahwin this year..
if siapa-siapa yang nak kahwin AFTER RAYA CINA, bersabar sekejap..
sebabnya, around raya cina, emas akan turun harga sedikit sebab diorang yang control market..

so, here is the pattern of harga emas according to my study lah kan..
masa raya kita orang melayu ni, harga emas tak turun..sedang-sedang aje..
since malay ramai yang beli emas untuk raya...
and kita semua assume harga murah...kan?
kalau tak silap, goldheart (banyak white gold) cuma off 20% sahaja untuk white gold..
tapi boleh tengok option kedai lain...

kalau time krismas, barang semua murah, and emas putih harga jatuh skit..
tak tau lah pasaipa...
ramai cakap emas putih tak der value lepas kita beli..
pandai-pandai jer...
kalau nak jual, p balik kedai emas yang kita beli tu and jual or trade in kat situ..
ada price ok..

masa raya cina, harga emas akan jatuh..
tapi kali ni tak tau lah nak jatuh banyak mana kan..
tapi masa raya cina memang harga murah skit..

bila sebut pasal emas, semua ni pelaburan..
nilai tu akan ada di seluruh dunia sampai bila-bila (ada dalam al-quran)
so, beli memnag tak rugi..tapi untuk harga turun naik memang risky lah untuk kita as a buyers kan..

one more, sapa yang nak beli emas bar atau dinar, leh gi web ni..
easy nak monitor harga..PUBLIC GOLD..
saya target nak beli dinar nanti..hihih

owh, pasal tajuk kat atas, my friends cakap rasa macam nak beli jer cincin and set brg kahwin sekarang and nanti claim jer kat bakal suami..haha yer lah kan, harga makin mahal...
nanti belanja kahwin mahal, bek beli sekrg, boleh simpan..
ha, kalau nak beli diamond ker pilihlah everlasting design yang simple-simple..

macam ni ker..
yang batu sebijik-sebijik..
kata sales girl tu lah..hahah

itu jer ceramah perlaburan hari ini..
hahahah
kalau ada pape yang salah sila tegur yer..:)

nota kaki: harini bestday en.tunang..:) last sebagai single man..thn depan jadi en.suami..hihi insyallaah..:)

5 comments:

Sfarlina said...

yer emas mmg mahal skrg.. tp bab dinar tu, mmg ramai yg da beli dan join kan..hope, someday, i dpt la bli jugak..hihi

Fiza Amran said...

eh ye ke.... macam tue fiza tunggu masa raya cina ler nak beli brg kemas.. mau halus jer dpt kalau beli skrang

amy fahmi said...

true. beli emas awal tak rugi. harga emas sekarang cepat sgt naiknye.

Q said...

Sfarlina~tu lah, teringin ni dinar emas..duit maskahwin nnt ker..hihi

Fiza~tp tiada jaminan tau lalink..huhu ni case study tak bertauliah ni..huhu

Amy fahmi~salahkan Korea..hahah

iedchan said...

betul2,,saya tak suke pakai brang kemas...so sy beli emas mcm jongkong emas tu je...hehe...kat kfh...lagipun harga jual emas jongkong lgk mhl nnt...:P