About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, July 29, 2011

Pakai pad jenis apa..yup,that PAD!

Lets talk about pad..
I am having mood swing, cranky, crying and angry..
to make things worse, I wore RED to teach..
almost blow up dekat students..
sorry you guys..Miss tak sengaja..
dah lewat seminggu..haha

Ok..some of us actually pakai pad wrongly since period lah kan..
kenapa salah, sebab saya pon salah jugak ok..
we tend to buy only ONE TYPE of pad..
brand and type tak sama tau..hihi
this is my favorite brand forever..



KOTEX
cari gambar plastik biru tak jumpa

kalau pakai brand lain, selalu ada allergic reaction..huhu

di mana silap kita bila beli pad?
silap kita masa cari jenis..
ada maxi, ada slim ada overnight,ada slim maxi..kan kan?
selalu, kita mesti beli satu jenis ja..
tak slim,maxi and assuming orang badang besar akan beli overnight..kan kan?
salah yer rakan-rakan..kita kena beli SEMUA kalau boleh..
actually, kita akan pakai semua ikut peringkat..
and we should educate our husband to be sebab nanati nak suruh beli pad tak payah nak explain panjang-panjang and nanti kalau ada anak perempuan senang..hihih 

Cara guna pakai macam ni sebenarnya and I read it somewhere tak ingat lama dah nak share..

1. hari first and 2nd and 3rd (depend pada flow) pakai lah overnight..senang..siang pon boleh jer belasah overnight tu..tak lah nanti kalau pakai siang dia bocor ker haper kan..ni tak, ada yang heavy flow tapi pakai pad maxi tu 2 3 keping sekali..ada yer rakan-rakan, kan kan?

2. after dah tak heavy sangat, sedang-sedang ajer, pakai lah maxi pulak..so tak membazir...kalau pakai overnight jugak tapi secoet jer kawasan terpakai, rugi jer..kan kan?hahah

3. dah dekat-dekat nak habis tapi tak yakin, pakai lah slim..

4.last sekali, pakai lah panty liner kalau setakat nak pastikan dah bersih ker belum..

mesti korang cakap membazir kan beli camni?tak membazir pon for me, sebab leh tahan stock untuk 3 bulan jugak kalau beli semua jenis and bukan guna semua pun kan?
ni lah cara yang betul..
and depends pada orang jugak lah..hhihihi
tak semestinya kena ikut kan?hahha
just wanna share..:)

korang pakai camner?hahaha 
ada sapa2 berani nak jawab?:p

5 comments:

norinaomar said...

saya pakai overnight wing..dari hari 1st tapi bila dah tinggal ekor tu pakai panty liner aje..brand kotex jugak...tak biasa pakai brand lain,tak mesra tot tot hahaha

yayahafiza said...

yes darling....
i agree with you.... i xrasa membazir pon... yela, why should we use maxi or overnite when it's about to end kn?? i think itu lg membazir.... but this is just my 2cent of words.

Cik Mira said...

sama.. i pon macam tuh. ada pelbagai versi. sesuai mengikut keadaan. hehe

Q said...

Noi~ahaha memnag sgt tak mesra wokeyh!cepat jer allergicnyer..huhu

yaya~kan kan?sangat membzir..huhu but my sis buat macam tu jugak..penat dah berleter..huhu

Cik mIra~yup, betui tu!!and paling penting selesa!hihi

eesyaheera said...

Sama dengan saya. First day and second day wajib pakai overnight extra long. Kalau tak, berlau lah pertumpahan darah di merata tempat. Hihi. Lepas tu pakai maxi then slim. Last sekali pakai pantyliner.

Tapi yang maxi and slim saya kena pakai Laurier. Entah la kenapa. Hihi