About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, June 16, 2011

Shopping tips: Perfume and Parkson!

Yeah babeh, akhirnya hantaran untuk en.tunang sudah selesai!
kecuali gadget tu beli last-last..hihi
mula-mula citer pasal perfume, pastu pasal Parkson ok?

Okeh, kali ni nak share ngn hampa camna lah cara nak shopping perfume..
saya bukan lah peminat perfume tapi En.Tunang adalah kipas-susah-mati dengan perfumes ni..
kalau pi shopping dia masuk tempat perfume mesti lebar jer senyum, the place is like candy shop for him lah..
so tadi, saya mempelajari cara nak beli perfume sebabnya rasa macam dah suka plak..hihih

Tips membeli perfume:
  1. Mula-mula macam biasa, survey dulu BAU yang korang berkenan..atau ada certain-certain BRAND yang korang minat.Kat sini pon ada lagi tips tambahan, kat kaunter yang berkenaan, kemudian tanya pasal LATEST perfume yang diorang release. KENAPA LATEST?sebabnya, yang LATEST biasanya akan ada GIFT SET..Kalau hampa tanya yang lama punya, memang takdak lah GIFT SET.
  2. Selalunya, GIFT SET ni harga dia lebih menguntungkan, and kalau korang BERNASIB BAIK, akan ada EXTRA FREE GIFT. Contoh: Klau beli barang/perfume brand tu sampai RM400, dapat FREE GIFT BAG. Selalu perfume ni dia bagi beg. SEMUA BRAND TAK SAMA TAU GIFT SET and EXTRA GIFT tu. So, hampa tengok lah mana berkenan.
  3. Dah dapat gift set and extra gift tu, korang pon kena baik lah ngn salesperson tu, ngorat-ngorat mintak EXTRA EXTRA FREE GIFT. Selalunya akan dapat vial lah, kalau dia bagi satu mintak lah dua, untuk korang and tunang korang. hihi
Tamat Tips. :p

Tu untuk tips kan, so mai nak citer hat saya punya kes plak..hihi
harini target beli perfume en.tunang.
he want brand HUGO..tapi jalan-jalan pusing and ended up kat HUGO jugak..
Ada beg!sebabkan beg lama dia dah lusuh, so, kalau dapat free leh pakai kan..hihi
tanya kat salesperson, berapa kena untuk dapatkan beg tu. 
Must buy RM400. 
Memang lari bajet kalau untuk dia sorang. 
Tengok kat gift set tu ada yang harga lebih and ada 2 botol perfumes. 
Kalau 2 botol berbaloi lah jugak, since he loves perfume so much, tak kisah sangat sebab tau dia memang pakai..and lucky for us, perfume tu adalah sepasang..hihi
satu untuk laki and satu untuk pompuan..
bau pon best I like..hihi so, kitorang beli jer lah..
dapat sorang satu ok, so standard price lah satu perfume tu..sekali dengan body lotion and vial..
bagi saya jimat and berbaloi..saya dapat, dia dapat..hihi tapi akan letak jer kat dulang hantaran untuk dia...yang part pompuannyer, cover-cover jer lah kan..bukan sapa nak belek pon..hihi

 ni gift set..bagi teaser bleh..hahah yang body lotion ni, saya punya!:p
 kitoang mintak extra extra free gift, 2ml vial..HAMPA MINTAK 2 TAU!
kitorang dapat yang tak sama bau dengan perfume yang dibeli...hihi




tadi pasal perfume, ni pasal PARKSON!

korang pernah dengar tak pasal PARKSON ELite Card?
Kalau tak meh nak citer..hihih

actually, tak berapa nak ingat tapi, saya bagi tau skit-skit lah kat hampa k..
kalau tak paham, hampa p lah tanya customer service PARKSON..kekekek

Elite Card ni cuma applied kat 4 Parkson kat seluruh Malaysia ni..
kalau tak silap
Pavilion, KLCC, 1 Utama, and Gurney Penang..
kira barang-barang kat sini mahai ada, murah ada..
kalau Parkson biasa, tak lah semahal Parkson kat 4 tempat ni..

Antara kelebihan elite card ni, bila kita shoping, kita dapat point. 
Point tu kita boleh guna untuk beli barang kat Parkson tu. 
Point tu dalam bentuk RM.
kalau masa besday month kita, kita shopping ja, dia akan bagi kita RM100 dalam Elite Card kita.
pastu kumpul lah..tak tau ada expired date ker tak...hampa kena tanya lah k..
boleh p beli barang apa yang kita nak kalau kita nak redeem duit tu.
Satu lagi, kalau hampa shopping lebih dari RM100 (single resit), diorang akan bayarkan parking fees kita untuk sejam.
Contoh, total harga barang RM500. Parking fees sejam RM3. So depa akan tolak lah, RM500-3= RM497.
total yang kita kena bayaq 497 ja..jimat kan?
lagi jimat kalau sebenaqnya korang shopping tak sampai pon RM3 tu..hihi macam kami tadi, dia tolak RM3, tapi sebenaqnya parking kena bayaq singgit ja..jimat lagi RM2..paham?hihi

nak buat Elite card, p tanya customer service k..hihi

mine..hihih

and lagi satu, PARKSON ni selalu buat kalau beli RM100, dapat RM10 voucher or sometimes 150 ker..depends ler depa nyer promotion..
mine dapt ni..hihi
boleh beli barang len lagi!yeye 
single resit tau...so, korang plan lah bershopping dengan jayanya k!
yang ni tak semestinya Elite card, takdak pon boleh dapat!
happy shopping everyone!

nota kaki: Saya suka lah perfume cap Lancome!


4 comments:

LisaLisut said...

IU parking murah je.haha so takde effect unless nk duk 12++hrs kat sini.lol...

hUgo boss baru ke ni?menarik tp pricey.haha.i ambik masa ade sale kat jusco hugo boss hot water.nyummy.settle already?

tetiba rs u kata 1U parkson mahal i terus cm nyampah nk g sana.haha.sll friday i mst jalan2 masuk situ to kill time b4 masuk office.haha

sfarlina said...

sygnye kuantan xde elite card :D tapi hrga still same. tapi ingt nk shopping kl jela nti.. ohh lmbtnye tunang i pulang~ >.< bila mau shopping nih~! tgk org da shopping siyes xsbr :P

intan said...

eh samalah! hehehe. cuma tipnye beza sikit kan? baru perasan, ptg2 ni br bc blog u..

intan said...

eh, komen i tadi tak masuk eh? huhuhu. dear, samalah entry. baru perasan. hehehe. maybe otak kite pikir benda yang sama kot pagi tadi..