About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, March 14, 2011

Wedding review without picture and let me tell u why...

So, I had 3 wedding last weekend...it was marvelous..Bride and groom are beautiful and handsome..
food was delicious...lets do some review and take some note..and I' glad mommy  joined us (me and en.tunang) attended all weddings as chaperon haha   since she got no experience on having one..except kenduri tunang hari tu..

1. The first wedding
    Venue: Hall
     Theme: white and fuchsia and cream. All fresh flower ok..sangat cantik..even center piece pon fresh pink
                 rose. semua cantik lah..
     Bridesmaid: cantik jugak..jupa pengapit nyer mcm terover skit dari pengantin..I mean dari segi action lah.
     Bride and Groom: gorjes and handsome and baju pengantin laki tu cantik dan kemas..hahah boleh gitu?
     Note to self: bride and groom tiba sangat lewat dari aturcara majlis..lewat sejam...so, tetamu menunggu 
                         agak lama and ramai jugak bising-bising coz had another wedding to attend..sbb parentsnye 
                         sangatlah baik so tunggu jugak sampai pengantin datang..so, kalau dah siap aturcara majlis, masa ketibaan pengantin tu sangat pening tau...kata kepada diri sendiri...

2. The second wedding 
Theme: tiffany blue and white.
Venue: rumah kediaman sendiri
bridesmaid: tak dapat dikenal pasti
Bride and groom: simple and beautiful..sama cantik sama padan
note to self: ok, ni terbahagi kepada bahagian.
bahagian pertama(hari nikah): mommy adalah kawan baik kepada parents pengantin..jadi parentsnya minta tolong mommy masak untuk majlis akad nikah since it was REQUESTED BY COMMUNITY untuk buat majlis di rumah..so, mommy masak kari ikan untuk rombongan lelaki..majlis akad nikah adalah selepas solat Jumaat. Yang menyakitkan hati adalah, setelah siap memasak, community masing-masing mengambil lauk untuk dibawa balik ke rumah SEBELUM majlis akad nikah berlansung!!!!gila tak peka kan, dan lauk untuk rombongan lelaki tak cukup..mommy dengan pantas rebus telur plak untuk cover balik lauk yang tak cukup dan dimakan bersama kari ikan ( baca, kuah sahaja)..alasan mereka nak jamu anak mkn baru balik dari sekolah??dan selepas itu tidak nampak langsung batang hidung...tidak fikirkah kesannya pada tuan rumah??kena ingat, anda yang request untuk buat di rumah!seharusnya membantu tuan rumah sehingga selesai majlis dan angkutlah dengan periuk sekali kalau ada lauk lebih...marah ni marah...alasan kena buat di rumah adalah kerana pengantin adalah anak sulung dan kenduri pertama?anak kedua ketiga keempat macam mana pulak???geram betul!

bahagian kedua (kenduri/resepsi): COMMUNITY yang request untuk buat majlis di rumah hanya duduk di bawah khemah dan berehat alasnnya tidak larat..tuan rumah terpaksa melayan tetamu (hanya anak beranak sahaja) berpeluh-peluh di bawah terik matahari..boleh hendak berehat tapi ambil lah giliran..ni kalau semua berehat sapa nak buat kerja...??Alhamdulillah ambil katering..terima kasih yer pekerja-pekerja katering...

the best part adalah jiran-jiran yang pinjamkan rumah untuk dijadikan station makanan. Terima kasih jiran-jiran prihatin..:)

3. The third wedding
Venue: rumah kediaman
theme: white, tiffany blue and pink (english style)
Bridesmaid: adik pengantin and baju bridesmaid lebih menonjol berbanding baju pengantin sendiri T_T
Bride and groom: Too simple for a bride..groom with tux..
note to self: make sure baju pengantin glamour skit dari bridesmaid and mother of bride..seriously, a lot of people asking which one is the bride and I asked the same question too...the small button badge with "BRIDE" word on it is the only identity that the bride have...even the mother wore a selendang and make it like a veil with huge head gear..confusing there..and also, sedara mara or kawan-kawan rapat wore the same color with the bride..white..and it is seriously the same!!!

the best part: bride tak mau ada meja beradab and very humble and smile all the times and taking pictures almost with ALL guest...imagine!!!


as I stated above, all wedding is beautiful and of course not perfect...we can try to avoid the same thing happened to us...I am so sorry if anyone feel offended, but sharing is healthy..semoga Allah memberkati majlis kita semua..dan kepada yang sudah berumah tangga, semoga berbahagia hingga ke syurga...:)

nota kaki: rambut dah ada uban!

5 comments:

~ NANA ~ said...

wahhh bestnye pegi kenduri...at least u got experience kan bile tgk wedding org camne? hehe

LisaLisut said...

hi Q,aduh baca kes no.2 tu buat i cuak.sbb i pun buat kat rumah.walaupun ambik catering i tatau la if nnt jiran2 ade ke x.kalau bole i tak nk pun.haha.doa byk2 semoga tak jadi mcm tu.

bagus betul bride tu kan tak nk ade meja beradap and smile lagi.huhu.
sbb tu i xnk sedara mara famly ke apa pakai lace bagai.nnt tenggelam pengantin.hihi

aaa cuak.

~ mizzAmy ~ said...

betul dear, apa yg kita plan kadang2 tak menjadi kan? apa yg kurang tuh, dijadikan pengajaran utk kita nanti. hope ur majlis turn out well. amin...

kitakesitu said...

takut pulak nak kawen.hihi.from this experience, boleh kita cuba perbaiki majlis kita kan.banyak benda kena extra take note =)

Q said...

~NANA~yup..memang sangat best and learned a lot!!

~LISA~kena lah ada sorang yang betul2 leh bertegas dalam hal2 macam nie...tu lah kena pantau baju2 sedara mara..hihihi

~MizzAmy~thanks a lot...memang risau pon ni..huhuu u too!!!:)

~kitakesitu~ kan??tiba2 cuak..hihihi mana ader yang perfect tp kita cuba yang terbaik..:)