About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Monday, August 16, 2010

Taboo

Pernah dengar tak orang tua-tua melarang perkara-perkara tertentu yang pasangan tak boleh buat?
contohnya macam

" kalau bercinta jangan letak gambar boipren atau gerpren dalam wallet, nanti putus"

@

" jgn bagi kain atau tshirt atau baju kat pasangan, maksudnya nanti nak meninggal dunia"

@

"jangan kahwin sekali adik beradik, nanti jodoh tak panjang"

@

"masa kenduri kawin, jangan bagi sapu tangan kat tetamu yang datang, sapu tangan tu kain, akan pendek jodoh ngan pasangan"

that sort of kata-kata lah..
pernah tak??pernah tak??
mesti pernah kan??

well, my fren ader yang nikah selang seminggu dari kakak dia, sebabnya tok dia tak bagi nikah sekali ngan kakak..maksudnyer, 2 kali kenduri lah kena buat untuk nikah..Alhamdulillah, kenduri kawin sekali..kalau tak pengsan jugak ler.. kan??

and the newest that I heard is, adik beradik tak boleh kahwin sama tahun..meaning kalau I nak kawen tahun depan, abg I ka, adik I ka tak leh kawen tahun depan..kena kawen tahun ni atau tahun depan depan lagi..

I tak berapa percaya..tapi nenek I pernah marah bila tau en.boipren (skrg tunang) dulu bagi sapu tangan cantik kat I..die suruh bagi balik..I pon bagi lah balik betui benduinyer..hihihi 
tapi I tak berapa percaya sebenarnya...
jodoh pertemuan di tangan Tuhan..kita hanya berusaha..

korang percaya ka??

nota kaki: masih belum berpeluang buka puasa berdua ngan en.tunang T_T

9 comments:

mysarah said...

bab ni memang susah nak cakap. kadang2 ada betulnya. kadang2 hanya kebetulan. apa pown kita tak boleh percaya 100%, syirik! ;)

i akan kawen 1 week after my bro. insyaAllah mintak Allah perkenankan :)

didieadila said...

paling pemes jgn bagi kaen/baju ms kapel nt jodoh xpjg..hehe.. -.-"

Nora a.k.a Aira said...

masa sekolah dulu selalu dengar heeh tp senuanya di tangan Tuhan ~ moga kita semua berpanjangan =)

Q said...

Mysarah~ tu lah..jenuh ler nak kawen kan sorang setahun..huhuuhu amiiinnn

didieadila~ aah, tersangat pemes..hhaha

Q said...

nora~~tu lah..mula-mula nak letak kepercayaan atau kebetulan kat tajuk tu tapi cam tak best...hihi benda2 mcm ni kadang2 leh memesongkan.. amiiiiillll

Sya Sakura said...

ms convo my bf dulu, his dad siap pesan kat sya senyap2 jgn bg baju/pakaian as hadiah especially kalau tu hadiah pertama kita bg kt pasangan sbb dia kata takut nanti jodoh x panjang.. heheh..

walaupun we both x pecaya sgt benda2 cmni, tp tetap rs cute sbb ayah dia siap pesan cmtu.. hati cm berbunga tu ayah dia cm suka kat kita.. heheh :)

@ty_farEd said...

hahaha..part bagi baju tu..since dari sekolah i dah dengar... i jangan tak tau..bakal adik ipar i pon percaye taw.. eerr..tu lelaki..!!! so..adik pompuan i kate..jimat..!!! huhuhu..
i..?? susah sikit nak percaye bende bukan2 macam ni.. juz terpikir.. maybe orang2 tua tu sebenanyer ade alasan masing2.. cume jangan lar siyes sangat..!! ley syirik tau jadinyer.... :)

farizah zin said...

hahaha.
mmg slalo dgr pasal kalu bagi kain,nanti org tu tinggalkan kita.
tapi tuh rasenye xley percaya la.

p/s:sy pun lum buka pose ngan inche tunang lagi.huwargh!!

feel free to visit my wedding blog dear.
www.orkedpagi.wordpress.com
www.farizahzin.blogspot.com

Q said...

Sya~hihi msti seronok sebab bakal ayah mertua cakap mcm tu kan??kembang jer rasa...haha ni masa nenek i pesan camtu pon i rasa kembang..;p

@ty_fared-itulah, jenuh cari alasan..kenapa yer agak2??ingat tak kalau orang ckp mkn tukar2 tempat nanti kawen banyak...kalau letak gmbr dlm wallet, bg kain bgi apakah motif??hihihi tu lah, mmg tak leh percaya..;)

farizah zin- yer, mari kita bersama2 cuba untuk buka puasa bersama en.tunang!!fighting!!hihihi
jom tukar link!!:)