About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, June 29, 2012

Beli ler insurance sebab murah

Mentality melayu kita..
bukan nak kutuk tapi hakikat..
ejen insuran pun satu..
'beli insuran sebab murah'
bullsh*t
tanya lah tau pasaipa murah...

sorry emo..
tapi geram...
melayu makan melayu 
hampeh..

kalau u ejen insuran, I am sorry ler yer..
tapi tu lah, kerana susu setitik kan..

kalau for me as a customer, I tak kan beli ler..
beli sebab murah..
hey ko ingat aku tak mampu ker?
konon :p
eh, bukan nak cerita mampu ker tak..
but let's think carefully..

Insurance is long term planning..
up to 20 years..
so, kena fikir lah the value of our insurance for another 20 years..

and why you buy insurance?
what you want to cover and protect?
what is your need?
what is the benefit?

kalau bangsa lain, you all tanya la depa, berapa value insurance depa?
and compare dengan melayu kita..
sedih ok...
as an insurance ejen, u have to be honest with your customer lah..

I have zero knowledge pasal insurance mula2..
but then i kawan dengan orang insurance and i know lah sikit-sikit..
and one day, i teman her pergi jumpa client..
and the client say she have zero knowledge pasal insurance ni..

i nak advice, kalau kita ada zero knowledge pasal insurance and tiba-tiba ada ejen insurance call cakap nak jumpa pergi ler jumpa...
jumpa untuk build your knowledge..
and then compare..
nak amik atau tak terpulang lah kan keperluan masing-masing..
ingat, ambik sebab apa yang u mampu nak bayar and apa yang you nak FOR LONG TERM!

for me...

I nak medical card..
serik duk GH dah..
and berapa value medical card tu..
sakit apa yang depa cover..
especially cancer...

protection for me and the benefit for my family..

protect my income..

and SAVINGS!

kalau you all??

p/s: dah hntr chapter 3 untuk proof read bleh ler taip panjang sikit..

kalau nak tanya insurance tu apa boleh ler email qyla86@gmail.com

i tak jual insurance, I just nak share how important insurance is nowadays :) 

















8 comments:

cha said...

baru je td org insurance call i u. tp i tak layan sbb i busy huhu. now i feel bad plak lepas baca entry u :p

norinaomar said...

Q: Revenge tu citer omputeh kat channel SWR 711
Desperate housewives giwe tengok marathon kat SWR daaaaa

Qyla Aqilah said...

cha~ and now i feel bad sebab make u feel bad..hahaha takper u, nnt aak pi jumpa husband sekali..penting tau insurance sekrang ni :)

Cik Tqah said...

org melayu xde kesedaran lg psl insurans.. byk yang beli isurans bangsa lain.. kan.. beli for long term sbb xtau apa akan jd on future

Qyla Aqilah said...

@cik tqah~~kan2...tu lah melayu..hhuhuh btw dear, i baca blog u tapi nak komen tak bleh huhuhu

dhiera said...

yaa...insurance tu penting. perkara pertama sekali saya buat bila bekerja adalah beli insurans. lepas tu baru beli kereta. heheh

Qyla Aqilah said...

dhiera~~wah, u memnag hebat!!betui2..!!:)

Liyana Ahmad said...

yup..insurance amat penting skrg..my fiancee ejen..so da phm sgt dunia og melayu ni..:)
slain amk medical card,bole buat saving skli..^_^