About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Thursday, May 3, 2012

The leftover food

Duduk berdua ni makan bukan banyak sangat..
tapi makan selalu bukan banyak sangat..
tengok muka suami pun dah kenyang..gitu ler..
kata bercinta kan..hihiih

setiap kali makan kalau masak mesti ada lebih punya...
kalau lebih en.suami bawak bekal and akan tinggal sikit for me..
and being me, i memang tak makan banyak, mesti tinggal seciput jer lauk tu nanti..mesti..
jarang ler abiskan semua..
and dulu kalau macam tu selalu buang jer..
tapi after kahwin, suami cakap simpan jangan membazir..
nanti sorang-sorang boleh panaskan jer lauk tu..
mula-mula protes tapi sebab tak mau dosa jadi akur..:p

so sekarang jadi hobi plak simpan leftover food yang sikit-sikit tu..
and surprisingly leftover taste better bila simpann lama-lama tau..
betul..rasa dia lebih umph!
gambar malas nak edit..
air tangan en.suami..

masak lemak tempoyak udang, sayur kobis goreng kicap and sambal tumis udang..
sambal tumis udang tu dah lama dah I masak simpan dalam peti ais..
and now boleh jadi lauk sampingan..hhihi
so, yang jadi suri rumah tu, belilah tupperware kecik banyak-banyak..
setakat nak mkn sorang waktu lunch baik panaskan jer lauk yang ada and masak sayur jer...:p

I pernah masak sup ayam sahaja and then untuk nak banyak kan lauk panaskan semua leftover food yang ada..
kebetulan kawan-kawan mai depa tolong perabihkan semua and siap hirup-hirup lagi sebab they said it taste much better..ha, bukan saja nak hidang, masa tu kebetulan sangat-sangat i baru nak makan depa call kata nak lunch rumah..makan ler apa yang ada..hihihi 

ha, and rumah tak dak oven/microwave lagi..
kalau malas nak panaskan lauk pakai kuali, kitorang panaskan dalam rice cooker jer..
amik makanan yang dalam tupperware tu, masukkan jer dalam rice cooker masa nasik tu dah masak and tengah warm..panas ler dia nanti..try ler..:p

satu lagi, selalu kan orang ckp kalau ada makanan yang last piece dalam pinggan, 
'siapa ambik yang last tu dapat suami/ister soleh/solehah'
korang selalau cakap tak macam tu?
berebut semua yer..

and now dah kahwin, bila orang cakap macam tu,
my friend yang dah kahwin replied
'ha, yang tak kahwin ler ambik, kami yang dah kahwin soleh tak soleh ini lah suaminyer'
hahahha

get it?get it?

p/s: jangan lupa visit my blogshop!!
thank you



4 comments:

norinaomar said...

abang ipo saya memang tak makan leftover food yang dipanaskan.Mengada ah..tapi since masuk dalam family kitorang, telan jugaklah dia..

cha said...

kazaa tak brp gemar makanan yg sejuk2 ni u.tp biasanya dia akan repeat mkn 2 kali dalam 1 mlm haha.kalau lauk tu i panaskn utk esoknya mmg dia takkan usik

haish untungla u suami masak :P. kan kan dh kawen tak berebut dh haha

Qyla Aqilah said...

Noi~nasiblah kan..hahahah q suka plak leftover food ni...hihi

cha~dulu tak suka, sekarang i suka!!sangat untung!!:D

Dhya Surya said...

qyla....jgn amalkan selalu...merbahayakan kesihatan....