About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Wednesday, May 23, 2012

dah periksa payudara anda?

Ini betul-betul bukan main-main?
dah periksa pergi check up ker apa yang patut?

this past few days my friend keep bugging me about breast cancer and cyst dekat bahagian breast..
and I have a few friend yang ada tanda awal breast cancer and ada cyst tapi dah buang..
but im not really concern sangat even a few time rasa macam ketul-ketul kat breast and I did check with doctor..
doctor said muscle tu..
so its hard to tell weather it is something alien on your breast or just muscle so go check up ok darlings..
T_T

and for her, a few days/weeks she's been surrounded by persons whom either have cancer or cyst ..
and she scared to death!
hari-hari dia ceramah I about all this things and even 'forced' me to blog about this so woman all over the world would read...
siapalah saya ni ramai benar nak baca belog ni kan?
tapi takper..tulis jugakk..:) 

dia ajak me pergi buat check up mamogram untuk kepastian..
ok, i said i'll go after i get my insurance..
ha, kang tak pasal-pasal jer..
korang ada insurance?
kalau dah ada baik pergi amik insurance dulu cause we dunno what will happened kan?
if siapa yang dah ada make sure your insurance policy covered the first stage of cancer..
this is important..tak paham boleh tanya..nak amik insurans ngan I pun boleh..
I'm being serious..

ok, back to the topic, sapa dah pernah buat mamogram?
sakit tak?
depa kata sakit..takut jugak..

and untuk yang dah berkahwin, ajarlah suami mengenali diri anda and belek-belek anda..
kot-kot ada yang kita tak perasan tapi suami perasan..ni pesan makcik tukang urut sebelum kahwin dulu..
dia cakap suami pegang-pegang tu sambil-sambil tu ajar suami apa yang patut tentang diri kita..
jangan fikir seronok sahaja..
lepas kahwin kan kita melalu satu fasa berkenalan yang lain..
kan?

pesanan ini untuk saya dan kawan-kawan semua..
masa masuk ward dulu pun ramai yang nak operate sebab breast cancer..
and ada pesakit yang cakap, bila cancer tu dah masuk stage ketiga, sakit pun dah tak rasa..
sakit cuma rasa masa stage pertama dan kedua and biasanya perempuan akan ignore..
ha, saya sharing ni dah campur-campur plak..
sorry na..mesej clear tak kat sini nak suruh buat apa?
I pun stress sampai tak leh tdoq malam tadi pikir nak tulis entri ni macam mana..
T_T

till then..

p/s: New in lagi...punjabi suit..boleh check di FB and belog..
thank you!

7 comments:

miss jue said...

kalau tak salah mamogram utk wanita 40 tahun ke atas. utk yg muda2 ni boleh cek dengan dr je. atau cek sendiri.

norinaomar said...

samalh Q, kesedaran tu macam kejap ada kejap takde tapi belum ada force yang kuat untuk g mammogram.

saya suka tengok cerita giulianna n bill kat Channel E, dia disahkan kena kanser for the first stage n now i'm thinking nak buat mammogram.Tapi tulah..belum ada kekuatan nak buat

Qyla Aqilah said...

@miss jue~itu tak pasti..tp ritu ada bc notis mamogram free untuk 35 thn keatas..and kawan yg sm umur pun dpt offer wat mamogram kt hospital swasta..:)

@noi~kena berubah ni...huhuhu sbb ada org yg akn susah hati klu kita sakit..:( ha tau citer tu!

Dalila dalila said...

hah..dlu masa org duk sebok2 suh wat self check up i ada try buat sndr..and mcm ada benda seketul kat bhgn atas..but then ms p check up..dr. kata xde pape..huhu i think it is same with u kot..muscle?hikhikghik..kewl info..thnx for sharng

LisaLisut said...

sudah.nurse KK check masa 1st time register pregnancy. dia check ketulan ade ke x. tp xde la i buat mamogram lg huhu.myb lps beranak nk try buat pap smear test skali huhu

Happily Ever After said...

i xpernah buat test sbb seramm..pap smear pun xpernah buat sbb seram jugak..tp haritu ade org share kt youtube psl breat massage..utk prevent and detect breast cancer..tq for sharing dear :)

Qyla Aqilah said...

Dalila~ha tu lah tak repti betui nak beza mana muscle mana yang bukan muscle..tapi depa kata selalu nmpk jelas kalau ada terbonjol skit..

Lisa~good!!!depa cakap sakit pap smear!!!T_T

Happpily ever after~benda baik gini memnag sgt menyeramkan!!!huhuhu boleh buat sendiri takut tak reti besa jer..:(