About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, March 16, 2012

Kalau tak puas hati dengan OP, edit je lah gambar sendiri

Eh, OP saya ok jer..
kan saya dah cakap nak share pasal edit-edit gambar ni..
saya bukan pro, baru berjinak-jinak..
suka-suka untuk kepuasan hati sendiri..
jeles bila tengok orang lain upload gambar kat blog jelita-jelita kan..
depa edit lah tu..hahaha

1. software pertama yang biasa guna ialah Picasa. Tapi biasa-biasa jer picasa ni. Paling best kalau buat collage lah kan. I love it.Korang mesti Picasa dalam komputer kan. Kalau tak ada free download jer kat internet. Taip jer Picasa Web google. Dari situ nak update blog terus lepas edit gambar pun boleh. Cepat, pantas dan mudah. :)
curik kat google jer sebab malas nak ngedit..hihih
ni link kalau nak download. then, rajin-rajin ler explore. Kalau u all ada picasa web album, gmbr dalam blog semua akan ada kat dalam web album tu..

2. Picnik. Software ni kena guna online. So upload gmbr, then edit online. Kalau ada Picasa, ada terus direct link ker Picnik ni, tapi baru-baru ni katanya nak tutup dah. Tak pasti ler, kalau nak selamat access dengan google plus. Gambar biasa boleh jadi luar biasa. macam gambar ni 
AWESOME KAN?
kalau i letak gambar i u oll muntah plak..hahaha

3. Last but not least is Photoscape. Saya pun baru guna jer and masih explore lagi. Ni advanced ler sikit. Nak deepen ker brighten ker, focus ker boleh ler. Buat gif pic pun boleh macam entry sebelum ni. Bagi gmbr tu konon-konon gerak..hihihi seriusly,saya bukan tau pun apa benda deepen brighten semua tu, just hentam sahaja, nampak cantik save ler. Macam ni lah rupa homepage nyer lepas u guys download 

nampak macam susah, tapi simple jer sebenarnya. 
boleh download kat sini

so harapnya bergunalah apa yang saya share ni untuk u all semua. cewah...hihi
kalau nak buat kad kahwin sendiri ker, bunting sendiri ker, apa-apa lah yang melibatkan gambar-gambar ni boleh lah mencuba. Jimat dan puas hati kan?dah sendiri punya selera. hihihh
thanks to Layla for this sharing.:)

p/s: jangan lupa visit sini tau untuk cuci mata
dah tukar nama baru u olls!!!!:D


6 comments:

LittleSunshine said...

Liza sll guna picnic.picasa klau guna pc opis.dulu ms study bljar gak adobe tp sikit2 je pndai

Qyla Aqilah said...

Q memang tak reti nak guna adobe..rasanya macam untuk expert sgt plak..hahah

norinaomar said...

saya 50kali belajar photoshop tak permahnya paham

last2 guna online je..saya guna Phixr pun best

Qyla Aqilah said...

Noi~ha memang pun..photoshop tu untuk orang2 seni ja lah kot..dulu ada pernah try tapi fail!hahahah ni yang nak google ni..hihihi thanks noi!

puan azie said...

slama ni dok pkai photoscape aku taktaw lak leh wat pic gerak2..harus blaja lgik ni

Qyla Aqilah said...

Azie~adalah dia tulis create gif..hang buh 2 3 gmbaq..gerak lah dia..hahah