About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Tuesday, March 27, 2012

Extreme period pain can lead to CYST??

What is cyst?

ni lah benda cyst tu..
kalau nak explain dengan word, baik korang google jer kan?hihi
lately a lot of my friend tiba-tiba ada cyst ni..
without any REAL symptom..
my adik yang study medic yang tengah baca ni mesti kata apa lah kak dia duk kelentong ni..hahaha
I tak mau cakap fact ker apa ker, sebab again, u guys boleh cari sendiri tapi one of the symptom is extreme period pain..ha??!!

I memang ada period pain like every time nak period..
adalah 2 kali jer tak period pain masa period..ha bayangkan..
kadang-kadang extreme lah jugak sampai nangis sebab sakit sangat..

baru-baru ni my friend dia pregnant and at the same time baru dia tau dia ada cyst!
size cyst tu dah 10cm dah!
and obviously, she's worried dengan pregnancy dia..
She told me, doctor asked her for the cyst symptom, tapi satu pun tak ada except for EXTREME PERIOD PAIN yang dia dah rasa dari dulu lagi!!
kena operation kat 3 tempat..i tak tau cyst dia kat mana...tapi biasanya macam dalam gambar lah..
Alhamdulillah, baby dia ok..cuma bila dia sakit susah sikit nak makan ubat sebab bila dah mengandung ni bukan boleh sebarangan jer makan ubat..
hai ler, banyak pulak i cerita pasal mengandung dua 3 menjak ni..:p

ha you olls, apa lagi..jom ler pi check kalau-kalau nak mengandung..
mana lah tau..
prevention is better than cure..
zaman sekarang ni macam-macam penyakit ada..
depa kata, disebabkan pemakanan..
I pun tak sure..
I cerita kat sini berdasarkan pengalaman kawan-kawan sahaja..
fakta-fakta perubatan, you olls cari sendiri ok..:)

ANNOUNCEMENT: Saree baru in lagi harini..below 200 including postage and kain tak jarang!





3 comments:

cha said...

U know what, i memang period pain teruk giler. Mesti mc sbb tak boleh bangun. I risau lah :(

norinaomar said...

instinct saya kuat mengatakan bahawasanya..........................................................

nuha hayati said...

last monday baru melawat one of staff yang admitted hospital sbb cyst. she is going to operate it for the 2nd time. kes berulang