About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Friday, March 2, 2012

Cooking: Buritos with mince beef my style :P

seriously, dunno that I loveeeee mexican food so much until I stumble upon this..
sedap giler you guys should try!!!
simple jer and senang and sihat!
en.suami, mommy and my sisters, my aunts and grandma semua suka!!
and yeah, harus lah lepas letak entry pasal kitchen dan dan buat post masakan..
tapi ni tak masak kat dapur, masak dalam multicooker..senang..:p

jom kita buat buritos pulak..
bahan-bahan:
and yeah, i pakai buku resipi mexican food beli kat popular..hihi tapi edit ikut bahan-bahan dan kesukaan sendiri..:P

1. minced beef..ikut suka korang lah banyak mana nak letak..ni letak 200 gram..
2. some spice. ikut suka lah nak buh apa..me bubuh paprika, oregano, parsley and coriander..kalau hampa nak buh jintan manis, jintan putih ketumbar pun bulih jugak..:)
4. pepper, capsicum 3 warna yang dipotong dadu, bawang besar dipotong dadu + cili padi skit..and sos spagethi..patutnya guna tomato, tapi sebabkan tomato abes, guna lah sos tu...
5. carrot..carrot ni rendam dengan air panas lepas potong dadu..sbagi lembut sikit..nak masak isi buritos ni sat saja..:)
6. bawang putih yang ditumbuk tak berapa halus..
7. virgin oil

and last sekali, nak buat buritos nyer kulit..
tepung gandum + sunflower oil (minyak masak pun bleh skit jer)+ air + garam +marjerin/planta yang dicairkan sikit.. buat jadi doh..simpan for 20 minutes
notes:makan masa panas2 k, kalau tak roti tu nanti keras, kalau letak marjerin, dia akan lembut sikit..:)

simple kan bahan-bahannya..

cara nak buat..
 1. kalau boleh guna non stick frying pan, sebab nak guna minyak sikit sangat..
tumis bawang besar sampai naik bau..bukan sampai kuning tau..
2. then add bawang putih..tumis sikit lagi...
3. masukkan sos spagethi sikit demi sikit..sebaba nak buat kering jer..jangan terlebih pulak..hihi

4. masukkan minced beef and kacau sampai masak!
5. masukkan carrot, and  masak lama sikit..and letak segala rempah ratus yang ada..:P

6. last sekali, masukkan capsicum, masak sekejap jer..capsicum kalau dah layu tak sedap..:P i loooove capsicum so much!!!!
SIAP!!

and finally..
ha, yang tepung doh tadi, buat macam lempeng and panas atas frying pan yang leper tu...hihih senang jer..
gulung and makan!!!:D

our dinner...
kenyang sangat!!!and healthy..:P

you guys should try...

until next recipe pulak..i nak pi masak ni sekali lagi..:p





3 comments:

cha said...

mcm sedap je u. u nk tnya minced beef tu u basuh tak?

norinaomar said...

Fullamak Q! bestnya!

tak sabar nak balik jumaat depan ni, dalam kepala macam2 nak masak,puding roti la, sup gearbox kambingla, lamb chop la..nak try jugaklah burrito ni, pasti teman setilam sebantal makin sayang,hahahah!

Q said...

@cha, basuh sikit dengan garam and limau..

@noi memang best and senang!suami pun suka!!!hihihi tapi kat roti tu letak sikit marjerin k..edit balik skit ni