About

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Tuesday, June 8, 2010

Sirih junjung pulang ke gagang

First of all, 
tajuk di atas entah betul entah tidak..
hentam saja lah labu..hahahah

I am home!!
yeay!!
but tomorrow a lot of things need to be settle..
and the most important thing is pick up my FPIL kat airport..
will spend a night with them..
nervous..
dup dap dup dap nih..

Now I am confuse about sirih sirih ni plak..
 pic source:setel kawin
(by the way, click kat link tu ada plak rahsia sirih junjung)

tgk ticker tu lagi 3 hari kan..
last minute preparation realization adalah sgt penting..

macam tak biasakan korang semua??
hihihi

soalan kekeliruan saya adalah: kalau bertunang, lelaki bagi tepak sirih and perempuan balas dengan sirih junjung kan???

OR

dua-dua pihak bagi tepak sirih??

OR

dua-dua pihak kena bagi tepak sirih and sirih junjung??

MY GRANNY: confused and uncertain..cannot blame her..T_T
MY MUM: confused
ME: lost!!!!

thanks in advance!!

3 comments:

si kecil said...

hmm..masa saya bertunang hari tu konpius camni gak. tp..finalized, pihak pompuan sediakan tepak menunggu (that's the istilah) means tepak sireh tu lah..yg mmg dok diam2 kt situ, depan wakil kedua2 pihak..x termasuk dlm hantaran. mcm menyambut la..n konon2 smbil ckp smbil kunyah. tapi xde org amik pon.

sireh junjung termasuk dlm hantaran dua2 pihak. so dua2 kena ada.

alih2..pihak laki pon bwk skali tepak..
xkisah lah..adat je.tapi tepak tu tak ditukar..stay kat tuan masing2..

thezaila said...

i pun confuse.. tp katanya 2-2 pun kena bagi... me, still confuse.. its sirih pulang ke gagang..

=)

Q said...

Si kecil, tu lah, i tgh pikir the safe way nie..taknak ader silap kat mana2 pihak..sbb nie nanti melibatkan orang tua,so it will be a very sensitive issue..lagi pon my F2B tu jauh parent dier dtg..so dier nak make sure adat betui2..hihi katanya nak anak dara orang, tp adat nyer tak mau belajar..:) thanks 4 the tips!!

kak zaila,
hahaha..thanks!!i'll correct now!!